Historik
 
 
2021  
Nästan halva året har gått. Pandemin har fortfarande sitt grepp över hela samhället. Många är vaccinerade, men restriktionerna måste vi följa.
Ingen vet hur länge det dröjer i nuläget, men vi har hoppet uppe att vi åter börja dansen igen.
Det blir mycket för Jan-Inge och Lena att lära oss för säkert har vi glömt mycket det vi kunnat när det gått så lång tid.
Vi vill träffas, dansa och njuta av både musiken och kaffet i pausen.
 
 
2019
 
Vår förening har nu blivit 30 år. Detta firade vi den 29 mars, hade först lite mingel med cider och salta pinnar och underhållning av Tobias Herbertzon.
Vår förre dansledare, "Pappa Leif" gladde oss alla med sitt deltagande. Även vår förre ordförande Stellan kom till firandet. Vi tågade in i salen till musik av Duo Blå och åt en "Festmeny" med bröd och smör och dryck därtill. Ett par allsånger hör ju också till ett kalas.
Mätta och belåtna dukades borden sedan snabbt av, nu var alla danssugna. Första dansen var givetvis "Pappa Leifs vals", som han har skapat och med sången "Morfar har berättat", allt för att hedra honom.
Efter en timma var det dags för kaffe med Birgits hembakade gräddtårtor som dessutom var fint dekorerade med "30", dans-skor och rosor i marsipan. Torbjörn underhöll oss igen med "Sverigeresan". Han berättade på dialekt om landskap som vi åkte igenom från norr till söder och som vi hade allsång till passande texter.
Dansen tog sedan vid igen innan vi tackade för dagen. Stämningen var hög hela tiden, alla verkade nöjda.
 
Nu har vi bara 3 veckor kvar att dansa innan sommaruppehållet. Det återstår att se om denna sommaren blir lika varm som förra.
 
 
2018
 
Nu är vi inne i juli månad och har haft en underbar sommar i över en månad. Denna sommar kommer vi att minnas för det har inte hänt på många år. Nackdelen är tyvärr att det är brist på foder för alla som har djur.
Kanske även att några av oss skulle vilja ha lite svalare om dagarna, kanske även om nätterna. Det kan vara svårt att sova.
Vi har som vanligt haft en trevlig vårtermin med glada medlemmar på våra onsdagar. Mycket härlig musik, glada skratt och sång till musiken.
 :
Brita som försöker hålla ordning på oss när det är dags för damer som suttit skall komma upp till nästa dans, har lite svårt att göra sig hörd över allt sorl, så att hon får ofta ropa högt.
 
Även i vår hade vi en bussresa som gick till olika platser i nordöstra Halland. Om den kan du läsa under "Våra resor". Ett besöksmål fick en vecka innan vi åkte iväg ändras, sjukdom kom emellan.
Men alla verkade nöjda ändå. Det är ju något som ingen kan råda över. Vädret hjälpte också till att hela dagen blev bra.
 
Tiden går fort, halva sommarlovet har gått. Den 12 september börjar vi dansa igen, kanske lite ringrostiga, men vi förlitar oss på våra duktiga dansledare som styr upp oss om och när vi seglar iväg.
 
 
2017
 
Nu har år 2017 gått. Sommaren som vi hade var enl. en notis i GP den sämsta sedan 1862. Visserligen har många somrar varit kalla och regniga, men inte såsom det året.
Man glömmer lätt att vi även haft soliga dagar.
Hos oss har dock solen alltid lyst, i alla fall inomhus, när vi träffats och dansat. Som vanligt alltid till härlig musik och ofta sång.
Under våren gjorde vi en bussresa som i år gick i Västergötland
med besök hos "Broddarpar'n" som han kallas och sedan på "Lill-Putt-landet". Givetvis drack vi kaffe och åt lunch under den vackra dagen som dessutom var solig.
Glädjande nog har vi fått flera nya dansare i år. Vi hoppas att de skall trivas hos oss och fortsätta även under nästa år.  
Vi hade även våra smålucior från Förskolan på besök vid julavslutningen den 13 december. De hade haft två "uppträdanden" innan de kom till oss. Det var ju på själva Lucia-dagen vi hade avslutning.
I år var det även en "fröken" med som spelade gitarr till de olika sångerna.  
 
2015
 
Ett år går så fort, knappt har nyårsklockorna ringt in det nya året, förrän det snart är jul igen. Vi har dansat på som vanligt, ibland med lite snedsteg men oftast riktigt proffsigt. I alla fall med våra ögon sett.
Allt detta tack vare våra duktiga dansledare, Jan-Inge med fru Lena som instruerat de rätta stegen.
 
Vårterminen började den 7 januari, med årsmöte den 4 februari som avlöpte utan några förändringar i föreningen.
Som vi brukar, bjöd föreningen på s.k.”Mittkaffe” när halva terminen gått, vilket uppskattades.
 
Festlig avslutning till härlig musik var den 22 april, därefter ledigt till 16 maj då årets bussresa till södra Dalsland företogs. Om den kan du läsa i ”Våra resor”
En lång avkopplande sommar låg nu framför oss. Det dröjde dock länge innan värmen infann sig i år men vad gjorde det. Vi var inte helt utan dans heller. Jan-Inge hade ordnat med två danskvällar på Askims festplats där vi fick svänga runt våra ben bland mycket folk och härlig stämning i vackert väder.
 
Hösten gjorde sitt intåg den 9 september, alla tyckte det var roligt att ses igen och njöt av den förlängda sommarvärmen med soliga dagar.
 
Den 9 december kom våra lucior från en förskola och sjöng ”för de gamla” som de själva säger. De brukar vara ungefär 15, i år var de 27 st i åldrarna 3-5 år.
Alla njöt vi av deras späda röster, glada upptåg och gester under tiden. Efteråt fick de saft och pepparkakor och en liten slant till sin verksamhet som tack.
Vi drack glögg med russin till, sedan kaffe med skinksmörgås samt kakor i pausen. Asta hade ordnat med ett vackert lotteribord, några haft tur med att köpa vinstlotter  
 
2014
 
Året 2014 har varit innehållsrik i vår förening. Vi började vårterminen den 8 januari med friska steg och samma glada anda som vi alltid har haft. Nästan alla våra medlemmar kom efter juluppehållet och det har glatt oss alla.
 
Årsmötet den 5 februari inleddes med en tyst minut över tre av våra medlemmar som gått bort. Det kändes bra att minnas och hedra dem med vacker musik.
Mötet gick som vanligt bra. En motion hade inkommit och som behandlades, inga problem framfördes.
 
I år hade vi 25-årsjubileum. Det firades den 29 mars och började med Duo Blås glada toner som mötte oss i korridoren under tiden vi samlades med ett glas cider och lite tilltugg. Vi tågade sedan in för att äta gott. Menyn bestod av fläskfilé, rotfruktsgratäng, sallad, bröd och dryck. Efteråt dansade vi en stund innan kaffe och chokladtårta med hallonmousse serverades. Dessutom fick vi underhållning av "Svea", en dam från en amatörteater som sjöng och berättade historier. Stämningen var mycket uppsluppen.
Asta hade som vanligt till lotteriet färdigställt fint inslagna vinster som några hade turen att vinna.
             
Maten avnjuts.

Svea underhåller.
 
Maj 2014
 
Vi hade vår bussresa den 21 maj som gick i norra Halland. I år hade vi den tillsammans med en annan förening.
Derome Trä & Nostalgimuseum var vårt första mål. Där fick vi först efterlängtat kaffe med fralla och därefter en guidad visning av museet.  

Gammaldags tvättmaskiner på museet.
 
Efter detta intressanta besök åkte vi vidare till kyrkan i Rolfstorp där vi tittade på den årligen blommande rosen i kyrkfönstret. Den växer mellan ytter-och innanfönstret, får tydligen tillräckligt med fukt via sina långa rötter ner längs kyrkomuren. Fenomenet beundras varje försommar av många.
 
Nu gjorde sig hungern påmind så vi fortsatte resan till Åkulla friluftsgård och åt lunch där. Kaffet efter maten avnjöts ute på den stora altanen i solskenet.
Mätta och belåtna åkte vi till den gamla skolan i Ästad, där skolfröken tog emot oss på trappan, ringde i klockan och vi tågade in i klassrummet. Hon höll en lektion med oss i olika ämnen och förhörde hon oss bl.a. på katekesen. Alla blev godkända så vi kunde lättade åka vidare.
Målet var nu Freadals trädgård i Åsa. Vi satt ute i det vackra vädret, njöt av kaffe och bulle, handlade lite i deras affär innan sista etappen till Göteborg.
 
                                       
 
Nu väntade en lång ledighet. Sommaren var mycket varm, några tyckte till och med att det var för varmt.
 
Höstterminen började vi dansa den 10 september och höll på till den 10 december då vi åter hade besök av "småluciorna" från en förskola.
Alla barnen sjöng med inlevelse många sånger, bl a "We wish you a merry Christmas", innan de tågade ut till saft och pepparkakor.
 
2013
 
Detta år har vår hemsida till stora delar legat nere. Vår kassör, som skötte den, avled i våras efter en tids sjukdom. Vi har fått mycket hjälp av Anders Bernhardt på SeniorNet med att skriva in våra danser och även vår bussresa till ”Södra Bohuslän” som vi företog den 15 maj.
Vi började dansa igen efter sommaruppehållet den 11 september i samma glada anda som tidigare. Några nya medlemmar har vi fått, men även mist några. Ålder och sjukdom har varit orsak till det.
Nu har hösten gjort sitt intåg och vi skall dansa till den 11 december. I år hoppas vi att våra ”smålucior” från förskolan skall komma och sjunga för oss. Det är så trevligt med dessa små spontana barn. En del har svårt att stå stilla, är lite blyga, en del sjunger högt och ljudligt.
 
December 2012
 
Vår hösttermin 2012 började den 12 september då vi åter sågs efter en sommar som inte riktigt gjorde
skäl för namnet. Det var mycket regn och blåst under sommarmånaderna.
Glädjande är att vi fått några nya medlemmar till oss i höst.
Nu har vi dansat färdigt, pratat och även lärt oss ett par nya danser tack vare våra duktiga dansledare.
 
Vid julavslutningen uteblev Luciabesöket från förskolan pga. personalbrist.
Däremot fick vi ett gruppfoto av oss.
Nu skall vi vila ben tills den 9 januari då vi börjar ny termin till musik av Arne Bolin.  
 

12 december 2012
 
December -11
Nu har det inte skrivits på länge på vår hemsida. Håkan Prior, som tidigare skött den, har
ingen möjlighet att göra det i fortsättningen. Vi har nu fått hjälp att lägga över den till ny
adress och skall förhoppningsvis kunna hålla den aktuell undan för undan.
Vi har dansat oss genom hela hösten i samma glada anda som tidigare och har nu haft
sedvanlig avslutning med fint besök av lucior från en förskola i närheten.
 
Därefter dansade vi till ”Säröarnas” härliga
musik innan vi avnjöt kaffe, skinksmörgås
och pepparkaka. Elsa och Mats överraskade
med stora, goda chokladmunkar. Mums!
Till lotteriet hade Asta med hjälp av Britta
förfärdigat mycket fina vinster, så lotterna
tog snabbt slut.
Nu skall vi vila våra ben till den 11
januari.

Skorna i prydlig rad under
framträdandet
 
Maj 2011
 
Under denna vinter har vi kämpat på isiga gångbanor. I början av mars höll vintern fortfarande sitt järngrepp. Många dagar hade vi underbart solsken, men så frös det på under natten. Som väl var kunde våra dansare ändå komma på onsdagarna. Ingen skadade sig ute.
 
Årsmötet hade vi den 9 februari. Vi fick en ny suppleant i styrelsen och en ny revisor. Allt flöt fint, inga motioner hade inkommit, så dansen kunde börja efter en knapp halvtimma. Goda wienerbröd, s.k. ”fiskar” avnjöts under pausen.
 
Nu har vi slutdansat för den här våren och väntar nu på vår vanliga bussresa som den 17 maj går till Sjuhäradsbygden. Därefter ser vi fram mot en skön sommar. Några av oss kommer nog att ses på Liseberg eller någon annan utedansbana, andra kopplar av helt från dansen. Det är säkert bra att hålla dansen vid liv under ledigheten, ty då behöver våra dansledare Jan-Inge och Lena inte traggla alltför mycket med oss.
 

Vårtecken
 
December 2010
 
Terminen är nu avslutad med sedvanligt besök av små-lucior. Vi dansade till Duo-Blå´s härliga musik, vilket bidrog till en mycket hög stämning. Skinksmörgås och pepparkaka avnjöts i pausen. Styrelsen och alla som hjälper till i föreningen avtackades med blommor. Elsa och Mats, två av våra medlemmar, bjöd dessutom alla på stora chokladmunkar. Asta hade färdigställt fina vinster till lotteriet.
 
 
November 2010
 
Hösten har så smått gjort sitt intåg med regn och blåst. Fortfarande är det en del vackert färgade löv kvar på träden som vi får glädja oss åt. Glädjande nog har vi varit nästan samma deltagare på onsdagsdanserna i höst som i våras. Vi har dessutom fått några nya medlemmar.
 
I höst dansar vi för oss nya danser som ”Cultis-Gladan”, ”Schottisbugg från Eslöv” och ”Bostonvalsen”. De innehåller inga krångliga turer, de dansas dessutom till glad musik. Vår dansledare Jan-Inge har ju dessutom en röst som inte behöver mikrofon för att höras, när han och Lena lär ut.
Föreningen bjöd nyligen på kaffe med wienerbröd och alla lät sig väl smaka. Vi hoppas nu att alla skall hålla sig friska och krya och komma till dansen samt att ingen skall skada sig när det blir halt ute.
 
Fotografen har varit och tagit foton på oss, så vi kan se hur vi dansar. Finns som en liten DVD-snutt på skiva.
 
 
April 2010
 
Vår dansavslutning hade vi den 28 april. Vi bjöds på kaffe smörgås och kaka och avtackade samtidigt styrelsen och aktiva medlemmar. Vi dansade till tonerna av Duo Blå.
 
 Våren 2010
 
Mars har precis börjat, och förhoppningsvis får vi inga fler snöoväder som vi haft i februari. Visst har det varit underbart vackert ute i naturen. Snön har legat tjock på träd och buskar, men inne i staden gör den sig dock inte. Vi har även fått njuta av att solen har visat sig.
Vi hade vårt årsmöte den 3 februari. Efter sedvanliga handlingar ställdes frågan om medlemmarna även i år är intresserade av en bussresa i maj. Svaret blev ja, så nu arbetar styrelsen vidare med olika idéer för att ordna detta. När årsmötet var över dansade vi till Säröarnas glada musik innan vi drack kaffe och till det stora frasiga wienerbröd s.k. ”fiskar”
Glädjande nog har vi haft vi haft fler dansare hittills i år än i höstas. Svininfluensan och snöovädren har inte inverkat så mycket hos oss. Vi brukar ett par gånger varje termin, förutom årsmöte och avslutningar, ha ”gratis kaffe” som annars kostar 10 kr. för kaffe och bulle. I mitten av denna månad så är det dags igen.
Nu ser vi fram mot våren, dagarna blir allt längre och fåglarna sjunger mer och mer.
 
Nu har vi dansat färdigt för hösten 2009
 
Vid vår årsavslutning hade vi som vanligt ett luciatåg med lucior, tomtar, pepparkaksgubbar, allt som allt 14 förskolebarn som sjöng så fint för oss.
Vi dansade till ”Trio Blå” och under pausen avnjöt vi vårt kaffe med skinksmörgås och pepparkakor och avslutade pausen med fina lotterivinster.
Vår tidigare dansledare ”Pappa Leif” gladde oss med ett besök. Med Alva dansade han sin egen komponerade dans ”Pappa Leifs vals” som numera dansas på många andra ställen.
 

 
Vad vi dansar kommande onsdagar kan du läsa på annan plats på hemsidan.
Vi dansar många gamla danser som vi tycker är trevliga, men som kanske inte dansas på andra ställen.
Under hösten har vi börjat med dubbeldanser och skall fortsätta med detta. De flesta upplever detta positivt, dels får alla dansa, eftersom vi har några fler damer än herrar, dels så ”sitter” dansen bättre andra omgången.
Som väl är, har vi varit förskonade från ”svininfluensan” som grasserat en del i Göteborg, men några har under hösten varit drabbade av ”vanlig influensa”.
 
Vi hoppas att Jul och Nyår blir bra för oss alla.
Vi börjar med att dansa in det nya året 2010 onsdagen den 13 januari. Välkomna då!
 
Sommaren 2009
 
Sommaren gick fort, som somrar brukar göra. Vissa dagar i juli var det så varmt att det var skönare att vara inomhus på dagen och sedan gå ut när det svalnat lite. Andra dagar var det regn och rusk. Några av oss har varit på Liseberg eller andra utomhusbanor och dansat. Andra kanske har tagit ledigt från all dans i sommar och tycker nu att det är roligt att vi har börjat igen med dansen. Visst är vi kanske lite ringrostiga, men Jan-Inge och Lena visar oss de rätta stegen.
 
Tyvärr har några slutat att dansa, orken tryter. Vi har ju hög medelålder så det är inte så konstigt. Däremot tryter inte den goda stämningen som vi har. Alla är glada, vi sjunger när vi kan texterna, eller så nynnar vi.

Hösten har så sakta gjort sitt intåg. Vi är nu inne i september som haft många soliga och sköna dagar. Det är bara att njuta av dessa dagar och de fina höstfärgerna i naturen så länge de varar.

Höstvy
 
Våren 2009
 
 
 
 
 
Våren 2009 avgick Ingemar Pettersson som dansledare, eftersom han inte kunde avsätta så mycket tid som krävs. Vi fick istället Jan-Inge och Lena Samuelsson som dansledare.

Jan-Inge med sin Lena
 
 
Det finns hundratals danser som är aktuella för oss. Vi dansar cirka trettio danser varje gång, så visst är det mycket att hålla reda på. Några av våra mest populära danser är bland annat Ny-Pet, Anna-Mosters vals, Pappa Leifs vals, Schottis på logen i Hög, Kejsarinnans tango, Edelweiss, Linnea med flera. Se för övrigt ”Vad vi dansar just nu”
 
Den 28 mars 2009 firade vår förening 20 år. Vi firade det i Axelhuset som för oss är mycket välbekant.
Sextioåtta personer deltog i festligheterna. Vi blev serverade ett glas Cider som välkomst-drink.
Vår orkester för kvällen, Duo Blå, spelade för oss när vi minglade en stund innan vi satte oss för att äta.
Vi blev serverade ”kall mat” med bröd och dricka. Allsång under måltiden höjde stämningen.
Efter maten började dansen med fyra gamla och en modern.
Vi blev även underhållna av Tilda och Elmer, Elsa och Mats som bytt kön med varandra. De dansade Kejsarens tango och visade oss även en s.k. ”rumpedans” Båda var utklädda och Tilda var så fin i sitt stora yviga röda hår.
Vi fick kaffe med hembakad gräddtårta i pausen. Ragnar gav oss lite historik om GDF Högsbo genom åren.
Därefter var det dags för lotteriet. Vinsterna bestod av fruktkorgar, ostfat och kaffe allt inslaget i cellofan och vackra band. Asta hade tillsammans med Britta och Alva förfärdigat alla vinster.
Sedan fortsatte dansen. Det blev en lyckad kväll och alla gick hem nöjda och glada. Några fick skjuts hem för att slippa åka kommunalt så sent på kvällen.

Vid borden

Tilda och Helmer

Vinsttillverkning
 

Kaffepaus
 
2008
 
Från och med 2008 har Ingemar Pettersson tagit över rollen som dansledare.
Som han själv säger, Ett svårt jobb efter en sådan proffsig föregångare.
 
Samma år valdes Sture Johansson som föreningens kassör.
 

Sture
                   
                    Ingemar
 
2004
 
År 2004 den 13 mars hade vi vårt 15-års jubileum i Axelhuset. Orkestern bestod av Pers orkester plus 6 av våra andra spelmän med sammanlagt 9 spelmän på scenen.
God mat, kaffe och tårtor dekorerade med GDF 15 år smakade gott. Det var en av våra medlemmar som hade bakat.
 
                   
                    Niomannaorkestern
Samma år var det Årets kalas på Axeltorget med dansuppvisning. Alla såg vi ut som kycklingar i våra knallgula t-shirt.                    

Gun, Leif och Stellan avgick 2007
                   
På årsmötet 2007 valdes Sirkka Wendeborn till ny ordförande
1999
 
Vid årsmötet 1999 valdes Stellan Prior till ny ordförande. Han införde bland annat endagars bussresor som har varit mycket uppskattade. Bl.a. har vi besökt olika platser i Halland, Västergötland, Småland och Dalsland i olika omgångar och med många inslag på varje plats. Resorna har subventionerats med kaffe- och lotteripengar, varför medlemmarna ej behövt betala så mycket själva.
 

Stellan
                    Några bilder från resor.
                    "Nasareth" och "Åsle Tå"
     
 
     
Åren har gått och föreningen har firat både 5, 10 och 15-årsjubileum med många deltagare.
Den 5 mars 1999 var det dags med 10-års firande som också denna gång gick av stapeln i Axelhuset. Vi åt gott och dansade efteråt.

                   
1995
 
Vår dansledare under åren 1995-2007 har varit pappa Leif. Han har alltid glatt oss med härliga kommentarer, haft glimten i ögat, uppmuntrat oss i svåra turer och varit mycket kunnig. Leif visade gärna våra danser tillsammans med Gun Augustsson som för övrigt varit föreningens kassör åren 2001 till 2007

Perfekt koordinering, ett "Leif-resultat"
                   
                    Leif och Gun

                   
 
Vid julavslutningar har vi haft besök av Skiljemyntsgatans förskolebarn som glatt oss med sång och fina luciatåg.
 
1989
 
Gammaldansföreningen Högsbo GDF Föreningen bildades den 18 januari 1989 i Axelhuset vid Axel Dahlström torg som en avknoppning från V. Frölunda Gammaldansförening. Tidigare hade man haft gammaldanskurs i flera terminer. Nu var syftet att samla pensionärer och daglediga med intresse för gammaldans och gemensam trevnad i en förening. Den första ordföranden var Gunvor Sternbeck och medlemsantalet första året var då 40 st. I början var det även dans på söndagar.
 
Danserna har hela tiden hållits i Axelhuset på Axel Dahlströms torg på onsdagar mellan 13.30-16.00 till musik av olika orkestrar. Under våren har det varit 16 och under hösten 15 danstillfällen. Medlemsantalet har varierat och som mest med 103 st. De senaste åren har medelåldern varit 74,5 år, således en aktningsvärd ålder. De flesta dansar hela tiden, bara några få sätter sig ibland för att vila.
 
I samband med dansen säljer vi lotter och dragningen sker i kaffepausen. Vi har flera kaffelag som turas om att sköta kaffekokningen. Föreningen bjuder varje termin på mitterminskaffe med smörgås eller wienerbröd. Detta gäller även årsmötet i februari.
 
Med kalas i Axelhuset firade föreningen 5-års jubileum den 18 febr. 1994
 

Gunvor till vänster
 

Axelhuset
Gammaldansföreningen Högsbo