Nordöstra Halland 2018
 
Den 9 maj åkte vi på vår bussresa i strålande sol och mycket varmt redan på morgonen. Efter 1½ timma vek vi av från E6 och kom så småningom till Åkulla bokskogar.
Det var så vackert när vi åkte i en allé av utslagna bokar. Så småningom kom vi fram till Stegared gård som numera inte brukades som gård längre, uthusen var inredda till en mycket vacker festlokal med gamla möbler, kristallkronor över varje bord och mattor på golven.

 

 
Åkulla bokskog
                                                                        
 
Var skall vi sitta?

Kaffet serverades i söta kaffekoppar. Nybakade frallor med ost, leverpastej och rökt korv smakade mycket gott.
När vi både sett och ätit oss mätta satte vi oss i bussen, åkte till Loricks smedja i Vessigebro. Där fick vi en lektion av Lars-Erik om hur det gick till att smida förr i tiden.
Mycket gammalt hantverk har ju försvunnit, så det var mycket intressant. En hel del smidda alster visade för oss också.
Nu var vi hungriga och som väl var låg vår lunch restaurang alldeles i närheten. Vi åt en buffé med rikligt salladsbord, kött och fisk till varmrätt, dryck, kaffe med kaka som avslutning.

 

 
Smeden på Lorick
                                                                        
 
Under färden

Efter maten åkte vi "Via Regia", en viktig led, forntidens E4, och som gick från kusten till Västergötland. Så småningom kom vi till Asige, som har mycket fornminnen från bronsåldern. Där finns gravfält som vi dock inte passerade.
Men vi såg de 4 gåtfulla stenarna med olika inskriptioner, resta för att markera kult- och gravplats. De är 4-5 m höga, väger ca 4 ton vardera. Två av dem står alldeles vid vägkanten
En sägen berättar om Hagbard och Signe som förälskade sig i varandra, men inte fick varandra. Hagbard hängdes mellan två av de främsta stenarna, Signe hade redan tänt eld på sig själv och slottet hon bodde i.

 

 
På bryggeriet
                                                                        
 
Bryggaren själv

Efter detta kulturella inslag åkte vi norrut, mot Veddige och besökte Byaregårdens Brygghus. Ägaren berättade om öltillverkningen han bedrev på gården. Även söta drycker gjordes. Kaffe med toscakaka till smakade mums under tiden.
Birgit hade ordnat ett gissningsformulär på pojk-resp flicknamn, som nu rättades, sedvanligt lotteri med många vinster, allsång ledd av Birgit. Allt detta gjorde att resan hem gick mycket fort.
Evy som berättat historier under dagen och fått oss att sjunga om våren gjorde dagen mycket innehållsrik. Vi var på Frölunda Torg kl 17.50
 

Gammaldansföreningen Högsbo